- Te-ai găsit uneori în situații în care să eviți sau să amâni ședințe pentru că presupuneau confruntări prea stresante sau decizii prea grele de luat?
- Ai izbucnit vreodată de mânie când vreunul dintre membrii echipei tale a contestat o rezolvare a problemei pe care tu ai propus-o?
- Ai cosmetizat vreodată adevărul pentru că a fi cu adevărat onest legat de o situație era prea inconfortabil pentru tine?
- Ai pășit vreodată în întâlniri importante fără să-ți fi luat timp să îți definești scopurile pentru că ai fost copleșit de multe alte întâlniri și responsabilități pe care le-ai avut peste zi?
Leadershipul este de multe ori un loc singuratic. Este greu să conduci oameni doar pentru că deții o poziție. Ai nevoie de un set de calități care să-i determine pe oameni să te urmeze, atât în vremuri în care compania este prosperă și merge bine, cât și atunci când sunt provocări. De multe ori, astfel de situații nu au legătură cu o lipsă de informații sau de motivație sau de inteligență din partea unui lider, ci are legătură de cele mai multe ori cu o lipsă de maturitate emoțională. O cercetare condusă de Talent Smart EQ arată că dintr-un total de 33 de abilități profesionale căutate pe piața muncii, inteligența emoțională (foarte înrudită cu maturitatea) este deseori considerată numărul 1 în termenii de ce anume caută angajatorii la potențialii angajați. În plus, 90% dintre performerii de vârf au o inteligență emoțională foarte ridicată.
Maturitatea emoțională este definită ca fiind abilitatea de a-ți înțelege și procesa emoțiile. Implică a fi capabil să tolerezi stresul și emoțiile negative fără să le lași să-ți dicteze acțiunile și de asemenea, presupune comunicare clară și deschidere față de feedback.
Un lider matur din punct de vedere emoțional se vede ușor prin modul în care se raportează la oamenii pe care îi conduce, câștigându-le inima. Ai putea spune că acesta este CV-ul lor:
- Flexibilitatea – Un lider matur din punct de vedere emoțional este capabil să proceseze lucrurile și să ia în considerare un plan B sau chiar C pentru a rezolva o situație, chiar dacă nu sunt ideile sale în acel plan și nu lasă piedicile din drum să stea în calea bunăstării echipei.
- Asumarea responsabilității – Un astfel de lider este capabil să-și asume propriile greșeli și nu caută imediat să dea vina pe alții. Să poți să faci acest lucru presupune un nivel de onestitate și acceptare de sine. Dacă lucrurile continuă să meargă prost, o persoană matură din punct de vedere emoțional se va uita la sine și la modul în care gândurile și acțiunile sale au contribuit la problemă pentru a lucra înspre un curs înțelept al acțiunii.
- Smerenie – O persoană matură din punct de vedere emoțional conștientizează că nu deține tot adevărul, știe ce nu știe și de asemenea, știe că modul său de a face lucrurile s-ar putea să nu fie singura cale sau cea mai bună. Nu argumentează doar de dragul de a dovedi că are dreptate sau pentru a arăta că este “la butoane”. O astfel de persoană păstrează o minte deschisă și are ochi deschiși pentru situații de unde poate învăța ceva, se înconjoară de oameni care pot veni cu idei noi, diferite, fără teama că va pierde controlul sau va părea incompetentă.
- Mentalitate de creștere continuă – Un lider matur caută oportunități de a învăța și de a crește. Este într-o călătorie legată de ce anume poate fi învățat din fiecare situație sau oportunitate și își pune frecvent întrebarea: Ce pot învăța din această circumstanță? Are o atitudine de curiozitate și explorare în ce privește perspectivele diferite ale altor persoane, ceea ce le oferă acestora libertate și curaj să își exprime punctul de vedere și le crește încrederea în lider.
- Mentalitate de inovare – Nu se simte amenințat de lipsa de acord și nu îi este teamă să își pună sub semnul întrebării propriile convingeri. Un argument nu este despre a dovedi cine are dreptate, ci despre a dori să fii informat despre alte puncte de vedere diferite pentru a-ți clarifica propriile tale puncte de vedere sau de a recunoaște chiar că punctul tău de vedere în această situație este greșit. Într-un conflict, un lider matur din punct de vedere emoțional are atitudinea că cealaltă parte are cel puțin 10% dreptate și dorește să audă această perspectivă diferită de a sa.
- Reziliența – În fața supărărilor, piedicilor sau dezamăgirilor, o persoană matură din punct de vedere emoțional își va recunoaște sentimentele, va identifica ce se poate face și va decide ce pași va face pentru a merge mai departe.
- Dispoziție spre calm – Un lider matur se înfurie, dar nu lasă ca emoția lui să îi dicteze răspunsul. El țintește să aibă o minte clară și focalizată pentru a trata eficient situația care-i stă în față și pentru a vedea toate opțiunile disponibile pentru o rezolvare de succes. El știe că atunci când emoțiile copleșesc raționalitatea, claritatea gândirii este blurată și opțiunile de rezolvare pot fi limitate.
- Încredere sănătoasă în sine – Nu are un sentiment fals de sine care este bazat pe ego, dar este optimist în ce privește abilitatea lui de a înfrunta orice viața îi aduce în față. Este conectat cu tânjirile sale profunde de semnificație și este ghidat de “De ce-ul său” pentru a identifica ce este important și ce nu este așa de important într-o situație.
- Abordabilitate – Un lider matur din punct de vedere emoțional este capabil să vorbească cu oamenii, nu să-și impună punctul de vedere. Are empatie autentică pentru alții, o minte deschisă și se străduiesțe să nu îi judece pe alții, știind că judecata e deseori bazată pe noțiuni preconcepute care îi împiedică abilitatea de a-i cunoaște cu adevărat și a le înțelege perspectiva. Promovează o cultură de grijă unde oamenii se apreciază unul pe celălalt ca ființe umane și se simt în siguranță să fie vulnerabili și autentici.
- Mentalitate de celebrare – Un lider matur își dă seama că nu toată viața poate fi luată în serios. Realizează importanța de a face ceea ce este de făcut, dar și importanța de a avea bucurie, râs și celebrare în viață ca un mecanism de coping și de eliberare a presiunii datorate stresului.
Evaluându-te în lumina acestor semne de maturitate emoțională, care sunt pentru tine niște trăsături care rămân încă pe lista de dezvoltat? Ce îți propui să faci pentru a dezvolta aceste calități? Cum ar reacționa oamenii din echipa ta dacă ai demonstra transformare în doar două din trăsăturile care acum îți lipsesc sau nu sunt foarte vizibile în viața ta?
Măsura în care ne dedicăm să creștem în domeniile unde avem “conuri de umbră” este și măsura în care vom fi urmați ca și lideri și vom avea impact în jurul nostru.
Te așteptăm și la evenimentul nostru pe aceasta temă: ”Maturitate Emoțională în Afaceri”!
Comenteaza